Kratko in jedernato: zelo dobra in zelo sladka sladica. Sama sem se dolgo obirala in ker je od božiča ostalo nekaj dateljnov, sem se končno le opogumila in preizkusila recept. Lahko samo rečem: "Zakaj pri hudiču tako pozno?!" Odločila sem se za recept Jamie Oliver-ja (http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/sticky-toffee-pudding). Kakšnega ameriškega si nisem upala vzeti, saj se ve, da Američani s sladkorjem ravno ne "šparajo". Hvala, Jamie!
Sestavine:
Puding:
225 g dateljnov
1 žlička sode
85 g masla
17 0g sladkor
2 jajci
170 g samovzhajajoče moke
1/4 žličke cimeta
2 žlici Ovomaltine (lahko tudi kakav za peko)
2 žlici jogurta
Preliv:
115 g masla
115 g muscovado sladkorja
140 ml sladke smetane
Pečico segrejte na 180 stopinj C. Dateljne in sodo prelijte z 200 ml vrele vode.
Pustite par minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedite in jih s paličnim mešalnikom pretlačite, da dobite pire.
Stepite maslo in sladkor. Dodajte jajca, moko in cimet. Vse dobro zmešajte. Dodajte še kakav in jogurt ter dateljev pire.
S tako pripravljenim testom napolnite pekač (25 x 25), ki ste ga namastili.
Pecite približno 35 minut. V tem času pripravite preliv. Maslo stopite. Dodajte smetano in sladkor.
Vse kuhajte na malem ognju, da se sladkor popolnoma stopi. Ne pozabite na mešanje. Malo pokuhajte, da se nekoliko zgosti in potemni.
Biskvit narežite na kocke in prelijte s pripravljenim prelivom.
Uživajte v ekstravagantnem okusu.
Dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar