Scones so zelo dobro pecivo in sestavin, ki jih lahko najdete v vsakem gospodinjstvu. Izvirajo iz Velike Britanije in so zelo priljubljeni v njihovem "tea time" času. Ker ne vsebujejo veliko sladkorja, jim moja hči pravi "kruhec". Pripravljeni so zelo hitro.
Sestavine:
- 180 g univerzalne moke (lahko uporabite tudi ostro)
- 50 g sladkorja
- 1/4 poravnane žličke sode bikarbone
- 1 poravnana žlička pecilnega praška
- 1/4 poravnane žličke soli
- 90 g mrzlega masla - narezanega na koščke
- 120 ml vanilijevega jogurta
- 80 g brusnic
- rjavi sladkor za posip (lahko tudi navadni beli)
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj C. Pri peki scones-ov je najbolje uporabljati maslo, ne pa margarino.
Maslo pustite v hladilniku dokler ga ne boste potrebovali. Saj je bistvenega pomena, da ostane hladno.
Moki dodajte sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Vse dobro premešajte. Nato dodajte na koščke narezano maslo in ga z vilicami nadrobite ter dobro pomešajte z moko.
Dodajte jogurt in premešajte. Tu si lahko pomagate z ročnim mešalnikom, lahko pa kar s kuhalnico.
Ko se sestavine nekoliko povežejo, pa zvrnete testo na pomokano delovno površino in na hitro zgnetete v gladko testo. Dodajte še brusnice in na rahlo zamesite.
Testo oblikujete v ploščato štruco ali pa v krog. Sama se pri peki scones-ov raje odločam za prvo možnost, saj lahko izrežem manjše trikotnike. Iz testa izrežite trikotnike. Polagajte jih na pekač obložen s peki papirjem. Preden jih postavite v pečico, jih premažite s sladko smetano ( lahko tudi z buttermilk-om, jajcem, mlekom) in potresite s sladkorjem.
Pecite jih dokler ne postanejo lepe zlato-rjave barve. Najboljši so sveže pečeni.
Dober tek!
Ni komentarjev:
Objavite komentar