ponedeljek, 26. november 2012

Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom

Scones so zelo dobro pecivo in sestavin, ki jih lahko najdete v vsakem gospodinjstvu. Izvirajo iz Velike Britanije in so zelo priljubljeni v njihovem "tea time" času. Ker ne vsebujejo veliko sladkorja, jim moja hči pravi "kruhec". Pripravljeni so zelo hitro. 


Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom



Sestavine: 
  • 180 g univerzalne moke (lahko uporabite tudi ostro)
  • 50 g sladkorja 
  • 1/4 poravnane žličke sode bikarbone
  • 1 poravnana žlička pecilnega praška
  • 1/4 poravnane žličke soli
  • 90 g mrzlega masla - narezanega na koščke
  • 120 ml vanilijevega jogurta
  • 80 g brusnic
  • rjavi sladkor za posip (lahko tudi navadni beli)



Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom


Postopek:


Pečico segrejte na 180 stopinj C. Pri peki scones-ov je najbolje uporabljati maslo, ne pa margarino.

Maslo pustite v hladilniku dokler ga ne boste potrebovali. Saj je bistvenega pomena, da ostane hladno.
Moki dodajte sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Vse dobro premešajte. Nato dodajte na koščke narezano maslo in ga z vilicami nadrobite ter dobro pomešajte z moko.



Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom



Dodajte jogurt in premešajte. Tu si lahko pomagate z ročnim mešalnikom, lahko pa kar s kuhalnico.


Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom



Ko se sestavine nekoliko povežejo, pa zvrnete testo na pomokano delovno površino in na hitro zgnetete v gladko testo. Dodajte še brusnice in na rahlo zamesite.



Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom



Testo oblikujete v ploščato štruco ali pa v krog. Sama se pri peki scones-ov raje odločam za prvo možnost, saj lahko izrežem manjše trikotnike. Iz testa izrežite trikotnike. Polagajte jih na pekač obložen s peki papirjem. Preden jih postavite v pečico, jih premažite s sladko smetano ( lahko tudi z buttermilk-om, jajcem, mlekom) in potresite s sladkorjem.



Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom


Pecite jih dokler ne postanejo lepe zlato-rjave barve. Najboljši so sveže pečeni.




Brusnični scones-i z vanilijevim jogurtom


Dober tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar