Babice ponavadi znajo najbolje. Tako lahko jaz rečem za mojo nono. Nona je bila zaposlena v Neaplju v Italiji kot gospodinjska pomočnica. Tako, da sploh ne dvomim v njene kuharske sposobnosti. Ta recept sem nekoliko spremenila. Namesto domačih testenin za lasagno, sem uporabila kupljene in paradižnike nadomestila s tistimi iz pločevinke.
Sestavine:
Omaka:
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 1 večja čebula
- 1-2 pločevinki pelatov
- sol, poper
- origano
- 1 žlica gladke moke
- testenine za lasagno
- nariban sir
Bešamel:
- 30 g masla
- 30 g moke
- 500g mleka
- sol, poper
- muškatni orešček
Priprava:
Na olju podušite sesekljano čebulo.
Dodajte ji meso in ga dobro prepražite. Nato dodajte še pelate. S tekočino bodite nekoliko previdni, saj ne želite imeti omake za testenine. Vse dobro premešajte in pokuhajte. Začinite s soljo, poprom in origanom.
Nato posipajte z moko in pustite da zavre. Po potrebi dodajte še malo paradižnikovega soka, ki vam je ostal.
Za bešamel omako razpustite maslo in dodajte moko. Premešajte.
Ko moko nekoliko prepražite, pričnite postopoma dolivati mleko. Ob nenehnem mešanju kuhajte, da boste dobili pudingu podobno maso. V primeru, da nastanejo grudice, si na koncu lahko pomagate s paličnim mešalnikom.
Začinite s soljo in naribanim muškatnim oreščkom.
Kljub temu, da listov za lasagno ni potrebno kuhati, jaz to vseeno storim. Tako preprečim, da bi se pri pečenju deli listov, ki niso pokriti s sirom zažgali. Pa tudi lažje jih prilagodite meram pekača. Če jih nameravate kuhati, to storite v vreli slani vodi (2-3 min). Nato pa jih prekrijte z vlažno kuhinjsko krpo. Ne polagajte jih enega na drugega, saj se bodo zlepili.
Namastite pekač za narastke. Na dno položite plast testenin, jih premažite z bešamel omako in nanjo poravnajte meso. Če imate odvečni sir, ga lahko nekoliko posipate tudi po mesu. Tako nadaljujte dokler ne porabite vseh sestavin. Končajte s plastjo testenin. Te premažite z bešamel omako in posipajte s sirom.
Lasagno lahko pripravite tudi za naslednji dan. V tem primeru je boljše, če delate s hladnimi sestavinami.
Pecite približno eno uro, ali da postane lepe rjave barve.
Ni komentarjev:
Objavite komentar